PMF - Odsjek za hemiju

  /  Obavještenja   /  CEEPUS

CEEPUS

Šta su CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) mreže?

CEEPUS je srednjoevropski program za razmjenu studenata, nastavnika i saradnika. Osnovni cilj mobilnosti ovog programa je unaprijeđenje obrazovanja na univerzitetima.

Više na: https://www.ceepus.info/content/how

Advanced Trends in Education and Research of Biochemistry, Biophysics and Biotechnology of Macromolecules 

Koordinator programa: prof. dr. Safija Herenda

Razumijevanje molekularnih mehanizama bioloških procesa u živim organizmima vrlo čestootvara mogućnost za razvoj biotehnoloških rješenja relevantnih za osnovna i primijenjena istraživanja. Obuka studenata i mladih istraživača, korištenjem integriranog multidisciplinarnog pristupa, može omogućiti novim stručnjacima da se nose sa složenim biološkim problemima koji zahtijevaju višestruku stručnost i kompetenciju. Predložena CEEPUS mreža će uključivati učesnike iz različitih disciplina biohemije, nudeći regionalnu integraciju u obrazovanju i istraživanju prirodnih nauka, omogućavajući razmjenu studenata i nastavnog osoblja. Mreža će biti uspostavljena sa ciljem da se povećaju mogućnosti saradnje sa osnovnim ciljem pružanja stručnosti i infrastrukture za interdisciplinarna istraživanja i obuku budućih stručnjaka, omogućavajući studentima da bolje razumiju probleme vezane za istraživanje, kao i da usvoje i primijeniti nove kompetencije.

"Education of Modern Analytical and Bioanalytical Methods"

Koordinator programa: prof. dr. Saida Ibragić

Mreža CEEPUS pod nazivom „Obrazovanje o savremenim analitičkim i bioanalitičkim metodama“ daje studentima mogućnost izvođenja naučnih eksperimenata u vezi sa njihovim magistarskim ili doktorskim studijama. Studenti imaju mogućnost da rade u laboratorijama članica mreže, stičući nova naučna iskustva i znanja o savremenim instrumentalnim analitičkim metodama. Zajednički nadzor radova sa stranim naučnicima mreže, predavanja stručnjaka iz ove oblasti, te praktično uključivanje studenata glavni su ciljevi ove mreže. Danas su okupljene dvadeset i dvije jedinice za učešće iz oblasti hemije, biologije, prehrane i farmacije kako bi pomogli studentima u njihovom obrazovanju.

Image by Freepik