PMF - Odsjek za hemiju

  /  Obavještenja   /  Centar za napredne tehnologije (CNT) u saradnji s Prirodno – matematičkim fakultetom Sarajevo napravio prve korake u razvoju tehnologije za proizvodnju zelene energije – goriva budućnosti

Centar za napredne tehnologije (CNT) u saradnji s Prirodno – matematičkim fakultetom Sarajevo napravio prve korake u razvoju tehnologije za proizvodnju zelene energije – goriva budućnosti

Direktor Centra za napredne tehnologije, mr. Ensar Mulaosmanović u ovoj prvoj fazi projekta izrađen je prototip gorive ćelije koji će se u narednim fazama poboljšavati i usavršavati kako bi se mogao implementirati u realnom sistemu.

“Naš zadatak je bio napraviti mašinski, odnosno konstruktivni dio ćelije, dok je za hemijski dio zadužen tim s Prirodno – matematičkog fakulteta. Mi smo to uspješno završili i postigli vrlo dobre karakteristike ćelije što je temelj za njeno daljnje unapređenje. Trenutno radimo na konstruisanju ćelija manjih dimenzija i njihovog serijskog povezivanja, što će omogućiti njihovu primjenu u širokoj potrošnji“, izjavio je Mulaosmanović.

Naglasio je i da je u okviru projekta ustanova koju predvodi krajnji korisnik koji implementaciju gotovog proizvoda može ponuditi privrednicima za proizvodnju zelene energije, te da je ovo 100 posto domaći proizvod.

Prof. dr. Sanjin Gutić, vođa ovog projekta, istakao je da je ovo značajan korak za Bosnu i Hercegovinu jer dokazuje i da u našoj zemlje postoje pamet i tehnologije koje mogu ići u korak s dostignućima Europske unije i svijeta, te naveo i da je ovo prilika za našu zemlju da nastavi aktivnosti na razvoju tehnologija za proizvodnju zelene energije koja je neminovnost kojoj teži EU i cijeli napredni svijet.

Preuzeto sa: https://www.facebook.com/photo/?fbid=277202324594153&set=a.191854383128948